19 iunie 2015
7 sfaturi pentru a face cumpărături inteligente din piaţă
Fiecare dintre noi ne dorim să economisim la cumpărături. Din comoditate sau din lipsa timpului alegem să ne facem cumpărăturile de la aprozarul din colţ. Aşa am făcut şi eu până la un moment dat când am realizat că diferenţa preţ este semnificativă între preţurile de la aprozare şi cele din piaţă. Aşadar, am început să îmi fac cumpărăturile în piaţă şi am reuşit să economisesc sume semnificative.
Iată şi metodele pe care le folosesc eu pentru a face cumpărături ieftine:
1. Verifică preţurile pieţei înainte de a cumpăra.
Nu cumpăra înainte a da o raită prin piaţă şi a vedea care sunt cele mai bune preţuri pentru legumele sau fructele pe care urmează să le cumperi. Mi s-a întâmplat frecvent cu foarte mult timp în urmă, când nu îmi făceam cumparturile foarte des din piaţă, să cumpăr legume cu un preţ mai mare si ulterior să găsesc aceaşi calitate la un preţ mai mic.
2. Nu cumpăra fructe sau legume de sezon imediat ce au apărut pe piaţă.
Pot să spun că sunt o mare fană a căpşunilor, cireşelor şi visinelor! Am învăţat că dacă mai aştept încă o săptămâna după ce au ieşit pe piaţă fructele cu siguranţă le pot găsi la un preţ mai bun şi implicit pot cumpăra o cantitate mai mare. :)
3. Nu îţi face cumpărăturile luni, duminică sau sâmbătă
Din ce am văzut majoritatea persoanelor îşi fac cumpărăturile sâmbătă şi duminică, iar piaţă este aglomerată şi preţurile tind să crească. Luni vei constată că poţi cumpără numai marfa ramasă de peste weekend, iar preţurile sunt la fel de mari ca sâmbătă şi duminică.
4. Fă-ţi cumpărăturile seara
Majoritatea pieţelor sunt deschise până la ora 19, aşadar dacă ai norocul să lucrezi până la 17.30, te sfătuiesc să îţi iei o sacoşă în geantă şi să dai o tură prin piaţă. Seara majoritatea ţăranilor care au rămas cu marfă de peste zi vor să scape de marfă şi să plece acasă, aşa că îţi vor da produsele pe care le au la vânzare mult mai ieftin. De asemenea dacă ai unde să depozitzi o cantitate mai mare nu ezita să negociezi preţul pentru toată cantitatea pe care o mai are pe tarabă, cu siguranţă vei ieşi mai ieftin.
5. Nu ezită să cumperi produse cu pete sau mici imperfecţiuni.
Umblă vorba prin oraş că dacă un vierme a mâncat dintr-o legumă sau un fruct acela este sănătos. Că doar nu mănâncă viermele chimicalele! :) Nu va speriaţi nu va recomand să cumpăraţi produse mâncate de viermi, dar pot să va spun că toamna trecută m-am specializat în plăcintă cu mere la 1 leu kg.
Nu ezitaţi să cumpăraţi mere care sunt cu pete sau mai "ridate" sunt foarte bune pentru plăcintă, compot sau chiar să le mănânci că atare. Pe lângă merele "imperfecte", va recomand să cumpăraţi cu încredere dovlecei cu coajă puţin zgâriată sau castravetii pentru salată care sunt mai mari.
6. Negociază preţul
Atunci când faci cumparaturi pentru conservele de toamnă sau pentru gemuri şi vrei să cumperi o cantitate mai mare cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da este să negociezi preţul. Întreabă-l cât mai frumos pe ţăran şi în absenţa altor oameni pe lângă tarabă: Dacă îţi iau x kg mi le dai mai ieftin? Dacă este unul inteligent care vrea să-şi vândă marfa repede, cu siguranţă va accepta propunerea ta sau îţi va spune chiar el la ce preţ ţi le poate lasa.
7. Cumpără legume şi fructe de sezon
Legumele şi fructele de sezon sunt considerabil mai ieftine. Dacă e toamna încearcă o salată de ţelină cu morcovi şi nuci în detrimentul salatei verzi, dacă e iarnă nu mânca pepene, ci kiwi, dacă e vara nu tânji după portocale, s-ar putea să le cumperi şi să nu aibă niciun gust, ci mânca pepene sau orice alt fruct de sezon.
Cam acestea sunt sfaturile sau mai bine zis concluziile la care am ajuns eu după o perioadă bună de cumpărături din piaţă în detrimentul supermarketului.
Sunt curioasă voi ce trucuri folosiţi pentru a face cumpărături mai ieftine din pieţe.
Nu ezitaţi să faceţi comentarii, nimeni nu se naşte atotştiitor şi cu toţii avem ce învaţă unii de la aţii!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu